dimecres, 2 de setembre del 2009

LES MUNTANYES BRITÀNIQUES

Les muntanyes i colines de Gran Bretanya, i en més petita manera les d'Irlanda, són objecte d’un nombre considerable de llistes que les classifiquen per altura, topografia, prominència o d’altres criteris. Aquestes són l’objecte de molts hillwalkers que intenten d’ascendir a tots els cims d’una determinada llista. La més antiga i més coneguda és la dels Munros, que són les muntanyes escoceses de més de 3,000ft (914m); d’altres llistes inclouen els anomenats Corbetts, Wainwrights i Marilyns.

ESCÒCIA

Munros
Els Munros són les muntanyes escoceses de més de 3,000ft (914m). La llista va ser compilada per Sir Hugh Munro en l’any 1891, i aquesta és modificada de tant en tant pel Club de Muntanyisme d'Escòcia (SMC). A diferència de la resta de llistes, els Munros no depenen d’un criteri rígid per ésser incloses en la llista, només les que compleixen la categoria de ser una "muntanya principal" són considerades com a Munros, mentre que els cims secundaris tenen la condició de known as top. Hi ha 284 Munros i 227 known as top, tots ells a les Highlands escoceses.

Corbetts
Els Corbetts són les muntanyes escoceses de entre 2.500ft i 3.000ft (762,0m i 914,4m), amb un desnivell d'almenys 500ft (152,4m). La llista va ser compilada en la dècada de 1920 per John Corbett Rooke, basada en la informació d’un escalador de Bristol i membre de l’SMC, i va ser publicada pòstumament després d'haver estat aprovada a la seua germana pel SMC. Existeixen 219 Corbetts, molts d'ells en zones d'Escòcia, que no tenen Munros, en particular Moidart, Ardgour, a les terres altes del sud i les illes d'Arran, Jura, Rùm i el Comtat d'Harris.

Donalds
Els Donalds són els turons de les terres baixes d'Escòcia amb més de 2.000ft (609,6m). La llista va ser compilada per Percy Donald. Perquè una colina siga considerada un Donald es determina per una sèrie de paràmetres una mica complicats. Un pujol amb una prominència d'almenys 30m (98ft) és automàticament un Donald, però un altre cim secundari amb una prominència de 15 m (49ft) pot ser-ne si és de suficient interès topogràfic. Hi ha 89 Donalds, molts dels quals són també Corbetts o Grahams.

Grahams
Els Grahams són les colines escoceses que tenen entre 2.000 i 2.499ft (609,6m i 761,7m), amb un desnivell d'almenys 150m (490ft). La llista dels pujols que compleixen amb aquests criteris es va publicar per primera vegada per Alan Dawson que contínua mantenint la llista, la qual conté 224 pujols.

Murdos
Els Murdos són un intent d’aplicar estrictament criteris objectius als Munros, els seus cims principals i secundaris. Són tots els cims escocesos de més de 3.000ft (914,4m) amb una prominència relativa d'almenys 30m (98ft). Hi ha 444 Murdos, enfront de 284 o 511 Munros. La llista va ser compilada per Alan Dawson.


FORA D'ESCÒCIA

Nuttalls
Els Nuttalls són colines a Anglaterra i Gal·les de més de 2.000ft (610m) i amb una alçada relativa d'almenys 15m (49ft). Hi ha 442 Nuttalls (253 a Anglaterra i 189 al País de Gal·les). La llista va ser compilada per John i Anne Nuttall i publicada en dos volums, The Mountains of England & Wales.
Amb l'excepció de Pillar Rock, un aflorament rocós al Pillar dintre del Lake District, els cims de tots els Nuttalls es pot aconseguir sense recórrer a l'escalada. Al desembre de 2008, 163 persones van completar la llista.

Hewitts
Les Hewitts són colines a Anglaterra, Gal·les i Irlanda, de més de dos mil peus (609,6 m), amb una alçada relativa d'almenys 30m (98ft). Les llistes anglesa i gal·lesa van ser compilades per Alan Dawson, mentre que la irlandesa va ser elaborada per Clem Clements. La llista respon a les crítiques que sorgeixen sobre les Nuttalls que inclouen pujols molt poc rellevants i excloent d'aquesta als 125 Nuttalls menys prominents.
Existeixen 526 Hewitts: 178 a Anglaterra, 137 al País de Gal·les i 211 a Irlanda. Les colines d'Escòcia són, per definició, excloses ja que formen part de la classificació escocesa.

Wainwrights
Els Wainwrights són turons (coneguts localment com a erms) a la Regió dels Llacs del Parc Nacional que té un capítol en una de les guies d'Alfred Wainwright de la Lakeland Fells. No hi ha més requisit per a la inclusió en la llista que posseir una altura mínima de 1.000ft (300m).

Marilyns
Els Marilyns són les colines britàniques que tenen una alçada relativa d'almenys 150m (490ft), independentment de si són cims principals o secundàries, la seua altura o qualsevol altre criteri. S’estima que hi ha 1.554 Marilyns a Gran Bretanya: 1.214 a Escòcia, 179 a Anglaterra, 156 al País de Gal·les i 5 de l'Illa de Man. La llista va ser compilada i revisada per Alan Dawson.

Fotos i text adaptat i traduit per Nacho Martinez de en.wikipedia.org/wiki/Munro

2 comentaris:

  1. SE ME HAN PUESTO LOS DIENTES LARGOS... POR QUÉ MIS JEFES NO SERÁN MÁS GENEROSOS Y ME AMPLIAN LAS VACACIONES UN MESECITO MÁS???MUCHO MUNDO Y POCA VIDA

    ResponElimina
  2. Es cuestión de aprovechar el tiempo libre que me deja la crisis. Algo bueno tenia que tener!!! (aunque cuando tienes tiempo no tienes tela para gastar)

    ResponElimina