divendres, 4 de juliol del 2014

LA ROCA DE CANALDA (El Solsonès)

LA ROCA DE CANALDA (El Solsonès)

El Solsonès no deixa de sorprendre’m, Cada dia, cada vegada que passeje per aquestes terres tinc la sort de trobar-me noves perles. Una d’aquestes perles és la roca de Canalda, un majestuós indret de roca, de balmes i boscos.
La ruta de hui és una excursió circular amb moltes sorpreses naturals, culturals i històriques. De vegades ens sorprèn com unes terres poc habitades tenen tant que oferir.
Cal destacar d’aquesta ruta els conreus de tòfona negra, els paisatges de roca, els seus barrancs, els boscos de roures vells, el poblet de Canalda, la seua església amb dotze segles d’història, ca la Rita i ca l’Andreu construïdes aprofitant una balma a sota de l’espectacular Roca de Canalda i habitades fins a no fa res, els Forats dels Moros i tantes altres coses que de ben segur no he vist.

LA RITA DE CA LA RITA
La Rita Montada i Llena era filla de l’Arrat del Planellot (Odèn). Durant molts anys (“tants -ens havia dit- que no me’n recordo”) va viure sola a la casa, troglodita, situada al peu de la Roca de Canalda, un lloc idíl•lic. 
La Rita només havia pogut anar un dia a l'escola (havia de guardar el ramat), però era molt intel•ligent; la seva lògica i filosofia de vida eren aclaparadores. Tots vam aprendre d’aquesta doneta, petita, menuda, xerraire i alegre que, malgrat l’edat, quan caminava per la muntanya ningú no podia atrapar.
Antigament la casa es coneixia amb el nom de Cal Llop, després se’n va dir Cal Cavallol i ara també es coneix com Ca la Rita, que fou l’últim habitant de la casa fins que als anys vuitanta, en ser ella molt gran, se’n va anar a viure amb la seva família a Solsona. Al llindar de la porta d’entrada i a la boca del forn hi ha gravada la data: 1819.

Canalda 1100 anys: 901 a 2001. Marcel Camps.
                                                                 http://www.rutespirineus.cat/rutes/roca-de-canalda

Camí botànic

Salt d'aigua
Devesa de can Prat

Núvols de canvi

Sant Julià de Canalda (s. IX)

Puig de les Morreres des de Canalda

Porta de l'església de Canalda

Roca Canalda

Ca la Rita

Balma de ca l'Andreu

Paisatge de boira

Bosc de pins

Natura

Font de Pallerols

Pont

Rierol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada