diumenge, 1 de setembre del 2013

MUNTANYES DEL TAURE: a qui no l'agrade la pedra que no vinga

Les muntanyes del Taure (en turc: Toros Dağları;) són una cadena muntanyosa situada al sud de Turquia. S'estenen des del llac Egridir a l'oest cap al curs alt del riu Eufrates a l'est, formant un arc que transcorre paral·lel a la mar Mediterrània, i que constitueix el límit sud de l'altiplà de la regió d'Anatòlia. A l'est, es divideixen en una branca (l’Antitaure) que continua cap al nord-est fins al naixement de l'Eufrates, i una altra branca (Taure oriental) que passa al sud del llac Van i al nord del riu Tigris.

La serralada té diversos cims d'una alçada superior als 3.000 metres, entre ells l’Embler de 3723m i que és la tercera cota de la serralada. Destaca en el paisatge l’absència de boscos i, sobretot, impressiona l’extremada sequedat d’aquestes muntanyes. Els mesos d’estiu la pedra, els penya-segats, les arestes afilades i els campaments de nòmades caracteritzen aquestes muntanyes turques, en les quals i en racons molt amagats del sol pot sobreviure alguna taca de neu. No hi existeixen rierols ni fonts per abastir-se d’aigua, només alguns llacs que quan més avança l’estiu acaben per desaparèixer.

Nosaltres hem caminat quatre dies per aquestes muntanyes i hem ascendit l’Embler (per aclimatar per la següent repte: l’Ararat) aprofitant la infraestructura que organitzen diverses empreses: campaments, transport de material, menjars... 
Primer campament nòmada

Esquilant ovelles

Sender

Arribant al campament 1

Ovelles i llac

Campament 1

Dona nòmada

Llac

Altre campament nòmada

Sender

Pujada a Tele Kalesi

Cim del Kalesi (3500m)

Paisatge de pedra

Campament 2, Yedigöller

Eixida del campament 2

Sender

Transport del material

Immensitat del paisatge

Ascendint a l'Embler

Últims metres

Cim de l'Embler (3723m)

Baixada

Transport de material

Immensitat del paisatge

Pedra i molta pedra

Més pedra

Baixada pel barranc

Final del barranc

Eixida del barranc

Campament 3

Quart dia de marxa

L'única vall amb arbres

Baixant per la pedrera

Paisatge de la vall

2 comentaris: