dijous, 4 de desembre del 2014

LA MINA DE LA SAL, SERRA DE CREVILLENT

La Mina de la Sal i la Transhumància a la Serra de Crevillent

Aquest mes he encetat una sèrie d’entrades per tractar d’imaginar com era la vida de les persones, homes i dones, que tradicionalment han tret profit d’aquestes terres de la Serra de Crevillent, a primera vista poc fèrtils. He començat fent xicotetes passejades que em donen l’oportunitat de conèixer racons de forma més exhaustiva i detallada. Aquesta forma de disfrutar de la serra em permet descobrir aspectes que en altres temps m’havien passat desapercebuts. Passejar per la Mina de la Sal n’és un exemple que m’ha fet descobrir un aspecte de la Serra de Crevillent que, sense ser totalment desconegut, en fa mirar aquestes terres i a la seua gent d’altra manera. 
La Mina de la Sal m’ha recordat l’activitat de la Transhumància i de tot el món que l’envolta. Són molts els vestigis que a res que observen delaten aquest ús. Un ús que ha perdurat durant segles i que ha aprofitat les rutes comercials de la antiguitat i que ha arribat fins fa pocs anys (segons González Prats “era aún transitada en 1972 por ovejas y cabras procedentes de Cuenca”).
La ruta de la Transhumància baixava a terres del Baix Segura seguint el corredor natural del Vinalopó. Aprofitava els recursos naturals que oferia aquest camí: l’agua, la sal i la protecció. Aquest camí mil•lenari entrava per Villena aprofitant les llacunes salades de Villena i Salines i continuava per Elda, Petrer fins arribar a Asp. Com a testimoni d’això tindríem els primers assentaments i fortificacions de les valls del Vinalopó, el Monastil, la Tabaià... En arribar a Asp el camí es bifurcava, un ramal cap a l’Alcúdia d’Elx i l’altre travessava la Serra de la Maera cap a Crevillent, el Baix Segura i Múrcia. Així és com arribem a aquest indret de la nostra serra. 
A la zona del les Ortigues (segurament aquest topònim tinga l’origen en la paraula artigues) hi ha nombroses restes d’edificacions i coves que segurament eren emprades pels transhumants en les llargues estades en aquestes terres. També hi trobem xosses, construccions en pedra seca molt freqüents per aquesta part de la serra i que també han pogut estar emprades per aquestes persones.
D’altra banda, la sal esdevingué en una matèria de comerç entre les terres marítimes i les d’interior. Aquesta sal, necessària per als ramats, és també el conservant natural de carns i peixos. Així és com des de les salines de la Mata a les llacunes salades interiors de Villena i Salines s’ha configurat un itinerari comercial i ramader entre les terres de l’interior de la península i les costeres. 
Un altre testimoni d’aquesta activitat l’hem de buscar en els antropònims que podem trobar per exemple a Crevillent. El cognom Serrano fa referència als transhumants vinguts de la Serranía de Cuenca, així tenim també toponímia com la que fa referència a la Cañada de los Serranos al Baix Segura.
Una altra activitat que podem observar a la zona de la Mina de la Sal és la existència de pedreres i, possiblement picapedrers (algunes de les peces de la base de l’Església de la Plaça tenen les mateixes característiques que les que s’hi troben aquí, són conglomerats de clòtxines).
Els camins que trobem estan reforçats amb murs de pedra, aspecte que demostra l’ús intensiu d’aquesta ruta. A més, en llocs molt estratègics trobem fortificacions per controlar els camins.
Així és com una curta passejada m’ha mostrat un aspecte de la història de la Serra de Crevillent pràcticament desconegut per mi. 


Vistes al Castell Vell

Construcció: mina o pedrera?

Mina?

El Frare

Mina de la Sal

Mina de la Sal

Paisatge

fons marí fossilitzat

Estranyes formes

Paisatge del Castell Vell

Conglomerat de conquilles

Formacions al Barranc Fort

Vegetació al Barranc Fort

Formacions en la pedra


Xossa de la Bigotilla

Si voleu saber-ne més cliqueu aquí

Recurs bibliogàfic:
MEDEROS, A. i RUIZ L. (2000). Transhumancia, sal y comercio fenicioen las cuencas de los ríos Vinalopó y Bajo Segura. Alacant. Servicio de Publicaciones de la Universidad de Alicante. https://www.academia.edu/1136307/Transhumancia_sal_y_comercio_fenicio_en_las_cuencas_de_los_r%C3%ADos_Vinalop%C3%B3_y_Bajo_Segura_Alicante_

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada