dijous, 25 de desembre del 2014

PER LES MUNTANYES DEL COMTE ARNAU, LA SERRA DEL MONTGRONY


Santuari del Montgrony
El Comte l'Arnau fou un ric noble de la mitologia catalana. A causa de diversos pecats (com relacionar-se amb una abadessa o no fer bé els pagaments promesos), va ser damnat eternament. Condemnat a cavalcar durant tota l'eternitat com a ànima en pena sobre un cavall negre al que li surten flames per la boca i els ulls, el Comte l'Arnau va sempre acompanyat per una colla de gossos diabòlics que li fan de seguici.
El mite del comte Arnau parteix d’una cèlebre cançó popular musicada: la “Cançó del comte l’Arnau“. 
A l’entorn d’aquesta cançó hi ha tot un món. Des de la tradició popular que parla de les aventures del comte Arnau, fins la de les persones que l’han estudiat i els literats (un compendi bastant complert de les grans figures de la literatura catalana moderna) que l’han utilitzat fins a les llegendes col·laterals. I tota una geografia plena de cingles, muntanyes, avenç, coves, monestirs i castells com els cingles de Montgrony, Sant Amanç, el forat de Sant Hou, coves de Ribes, Sant Joan de les Abadesses i el castell de les Dames o de Blancafort, 
( (http://ca.wikipedia.org/wiki/Comte_l%27Arnau).(http://blocs.xtec.cat/delaceba/tag/llegenda-comte-arnau/) 

* * *

És precisament per les terres del Montgrony o Mogrony (segons alguns estudis etimològics) per on transcorre la ruta de hui. Partint del mateix santuari del Montgrony i pujant fins a la Costa Pubilla a més de 2000m. d'alçada. Es tracta d'una ruta còmoda en condicions d'absència de neu i bon temps ja que el terreny és amable i no presenta grans desnivells. Els punts d'interès, tot i que el més important es troba a l'inici de la ruta, són nombrosos (el Mal Pas, boscos de faig, prats, les vistes del Pirineu i el Prepirineu, el búnquer del Roc dels Llams i les nombroses masies d'aquesta serralada).

El Mal Pas des del camí del Santuari del Montgrony
Escales del Santuari fetes cosntruir pel Comte Arnau
Entrada al Santuari
Cingles del Montgrony, escola d'escalada
Boscos del Montgrony i el Pedraforca al fons
Mal Pas
Refugi
Camí pel mig de la fageda
Faig
Prats i muntanyes del Berguedà
Mar de núvols a la plana de Vic
El Pirineu nevat (Circ de Núria)
Costa Pubilla (2058m)
Roc de Llams (2051m)
Búnquer del Roc dels Llams
Munatnyes, boscos i masos
Mas
El Pedraforca sempre present
Paisatge
Paisatrge
Masos
Paisatge
El santuari des de lluny
Els Gorgs de Banyuls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada