dijous, 22 de gener de 2015

GR 1, SENDER HISTÒRIC (ETAPA 1)

L’any 2015 ha començat amb un nou projecte: el GR 1 al seu pas per Catalunya. Aquest sender, també anomenat històric o transversal, discorre paral•lel al GR 11, més conegut i freqüentat, però per les muntanyes del Prepirineu. Aquesta denominació de sender històric ve donada pel seu pas per ciutats i indrets amb molta història com ara Ripoll, Àger o la Vall d’Ora.
Està senyalitzat només al seu pas per Catalunya. Tot i que en realitat hauria de finalitzar a Finisterre, és difícil de seguir per altres comunitats. El començament se situa a les ruïnes d’Empúries, ciutat creada pels grecs i posteriorment romanitzada. No obstant, nosaltres hem estimat millor començar -per qüestions de logística- a la part de ponent, al Montsec d’Ares i Mont-rebei.

ETAPA 1 (PONT DE MONTANYANA-ÀGER)

Tot i que aquesta etapa és la primera seguint la ruta d’oest a est, per a nosaltres ha estat la segona, com hem dit abans, per qüestions de logística. També hem fet la ruta d’Àger a Pont de Montanyana, és a dir, en sentit invers.
Congost de Mont-rebei
Ben enjorn abandonem el poble d’Àger per a dirigir-nos cap a Corçà. El fred és molt intens i cau molta escarxa, els camps estan gelats i blancs. Calculem una temperatura d’uns cinc graus negatius.
La boira ens acompanya fins a ben prop de Corçà que sembla a la vora d’un mar de núvols. El paisatge entre núvols i raigs de sol ofereix uns racons únics i molt fotogènics entre camps de cereals i ametlers, i alguna ermita perduda enmig de la boira.
Només passar Corçà ja s’albira l’ermita de la Pertusa, allà enlairada damunt d’unes roques a la vora mateixa dels penya-segats. Sembla un paisatge de Meteora més que no de Catalunya. A poc a poc ens endinsem en el Congost de Mont-rebei, una xicoteta porta excavada en la muntanya per a on s’escapa el riu Noguera Ribagorçana... i el vent gèlid dels Pirineus. Ja podem vore les escales de Montfalcó enganxades al precipici i el camí excavat en mig de a roca per a poder passar per tot el Congost, l’únic a Catalunya que no travessa cap carretera.
Una vegada ja traspassat el Congost ens queden huit quilòmetres fins arribar a Pont de Montanyana. Recorregut que farem per la carretera.

Boira freda

Camí blanc de gel

Ermita perduda enmig de res

Fred

Corçà

Mar de núvols

Ermita de la Pertusa

Embassament

La porta al Pirineu, Congost de Mont-rebei

Escales de Montfalcó

Refugi

Mont-rebei

Efectes del vent

Camí de Mont-rebei

Camí de Mont-rebei

CAmí de Mont-rebei

Passarel·la

Castell

Castell

Pont de Montanyana


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada