diumenge, 11 de gener del 2015

PENYA NEGRA I L'ANTIGA CIUTAT D'HERNA

Penya Negra, penya d’història. Només caminar per aquest racó de la Serra de Crevillent ja ens transporta a un món antic, a un món d’interrogants. Qualsevol que mire, que observe se n’adonarà de les dimensions de la població que hi va existir a la Penya Negra. No puc més que preguntar-me què va fer aquesta gent per poder sobreviure en una terra aspra i, aparentment, amb pocs recursos naturals. Però, potser no era el mateix món que coneixem ara, potser els aiguamolls del Fondo formaven una gran albufera i les terres conreades i fèrtils del Baix Segura encara no hi existien; potser el camí fins a Guardamar –antic port- era difícil entre aiguamolls i estanys, però també una porta a les cultures mediterrànies.

Com he dit abans a res que mirem hi trobem vestigis d’una altra època, restes que ens parlen d’artesans terrissers, de ferrers, de comerç de sal i de transhumans. Restes d’una ciutat gran i important. Herna, situada segons alguns historiadors al nord del riu Segura, pot ser allò que observem a la Penya Negra. 
A la ciutat d'Herna a la Penya Negra trobem fortificacions, camins, i restes de carrers. podem trobar també xosses, segurament més modernes, però que són un prodigi de la cosntrucció en pedra seca.

Xossa

Xossa

Porta de la xossa

Crevillent i el Fondo 
Construcció

Restes

Restes

Restes

Construcció

Camí de la transhumància

El Pic de les Moreres



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada